Mołdawia Wycieczka

  • Niezapomniane doświadzczenia

    Program przepełniony najważniejszymi atrakcjami Mołdawii.

  • Opieka przewodnika

    Z przewodnikiem nic Ci nie umknie.

  • Lokalna kuchnia i wino

    Zasmakuj lokalnych przysmaków, wina i przypraw...

Klasztory, twierdze oraz winnice, tak w skrócie można opisać Mołdawię.
Od Milestii Mici, czyli największej winnicy świata, po małą regionalną Kara Gani. Zatrzymamy się przy każdej szanowanej winnicy, aby skosztować wybornego wina, które zyskało uznanie sommelierów z całego świata. Nie zabraknie lokalnej kuchni z regionalnymi przysmakami. Urokliwe wioski i miasta – relikty Związku Radzieckiego. Wizyta w samozwańczej Naddniestrzańskiej Republice, gdzie mieszkańcy wciąż uznają zwierzchnictwo ZSRR. Odkryjemy tajemnice autonomicznej Gagauzji, zobaczymy klasztor Tipova wyrzeźbiony w skale, miejsce Saharna gdzie objawiła się Matka Boska oraz wiele innych. Szlakiem wina i zabytków, zgłębimy historię Mołdawii…

Mołdawia

6 dni

Od 2000 zł

Ubezpiecznie

Terminy

Cena zawiera

Cena nie zawiera

Uwagi!

Najważniejsze miejsca:

Kiszyniów – winiarnia Milesti Mici – Klasztor Saharna – Winiarnia Chateau Vartely – Gaugazia – Winnica Kara Gani – Old Orhei Natural Complex – Klasztor Curchi – Winiarnia Circova – Republika Nadniestrzańska – Tiraspol – Twierdza w Benderach – Destylarnia Kvint

Zarezerwuj swój wyjazd!

Plan wyjazdu

Dzień 1

Spotkanie na lotnisku. Odprawa paszportowo – bagażowa. Wylot do Kiszyniowa. Zakwaterowanie w hotelu. Wizyta w największej winnicy świata – Milestii Mici. Zwiedzanie w winiarni zakończy degustacja win oraz obiadokolacja z regionalnymi potrawami.

Dzień 2

Śniadanie. Wyjazd do leżącego w przepięknym rejonie Reziniy – klasztoru Saharna. Jest to wyjątkowe miejsce nie tylko ze względu na bajkowy krajobraz, ale również z uwagi na objawienie się Matki Boskiej. Oprócz monasteru odwiedzimy również sąsiadującą cerkiew, czyli świątynię dominującego w Mołdawii kościoła prawosławnego. W drodze powrotnej zawitamy do winiarni Chateau Vartely.  Poznamy ukryte wewnątrz wapiennego wzgórza, piwnice z winem. Sama winiarnia jest świetnie przygotowana do testowania alkoholu – posiada sale degustacyjne, gdzie zapewnione są idealne warunki dla wina. Oprócz wybornego wina zasmakujemy, również lokalnej kuchni, aby nabrać sił przed zwiedzaniem Kiszyniowa. Pomimo tego, że stolica może nie zachwyca urodą, na pewno zaciekawia historią. Na trasie zwiedzania m.in. Łuk Triumfalny, Cerkiew Narodzenia Pańskiego, czy Bulwar Stefana Wielkiego.

Dzień 3

Śniadanie. Wyjazd do jednego z dwóch autonomicznych rejonów Gaugazji (posiadają własny hymn, flagę oraz godło). Nieodłącznym elementem pejzażów Gagauzji są wioski pełne kolorów. Ciekawe szczegóły architektoniczne można dostrzec również na dachach tradycyjnych chat. Zawitamy do miejscowości Komrat, gdzie zobaczymy mi. in. katedrę Św. Jana. Dzień intensywnego zwiedzania, zakończymy w drobnej rodzinnej winnicy – Kara Gani. Historia winnicy rozpoczęła się w 2006 roku, ale tradycje rodziny Chervenów mają już ponad 150 lat. Posiadając 10 hektarów owocnych winnic, rodzina Chervenów założyła na swoim podwórku domową winnicę, rozpoczynając tym samym produkcję swoich wyrobów pod marką „Kara Gani”. To właśnie tam skosztujemy wybornej kuchni, ale również prawdziwego wina z tradycjami.

Dzień 4

Śniadanie. Wyruszamy do starego miasta Orgiejów – położonego w pięknej dolinie rzeki Raut, która przez wieki wydrążyła ogromny kanion ze stromymi zboczami. Sam widok z góry jest niespotykany. Ten rozległy park archeologiczno-etnograficzny, stanowi obecnie dumę Mołdawii i zarazem jedną z największych atrakcji tego kraju. Odwiedzimy monaster Curchi, który jest uznawany za perłę XIX-wiecznej besarabskiej architektury. Klasztor zasłynął także za sprawą wiekowych dębów rosnących na jego terenie. Oczywiście i czwartego dnia nie zabraknie wizyty we winiarni, tym razem w drugiej co do wielkości winnicy Circova. Posiada 120 km podziemnych tuneli piwnicznych, które istnieją pod Cricovą od XV wieku, kiedy to wydobywano wapień, wykorzystywany do budowy Kiszyniowa. W latach pięćdziesiątych zostały przekształcone w podziemne centrum wina. To właśnie tam czeka degustacja wybornego wina oraz lokalnej kuchni.

Dzień 5

Śniadanie. Wyjeżdżamy do Republiki Naddniestrzańskiej, która pomimo własnej waluty, flagi, hymnu, a nawet rządu – nie jest uznawana za oficjalne państwo, a jako część Mołdawii. Żywy skansen Związku Radzieckiego w Europie wydaje się najtrafniejszym określeniem tego rejonu. Atrakcje takie jak czołgi, budynek Rady Najwyższej, czy pomnik Lenina to tylko ułamek z tego co zobaczymy podczas spaceru po stolicy tej autonomi – Tyraspolu. Następnie odwiedzimy twierdzę w Benderach, ta XVI-wieczna budowla, która pamięta lata świetności Imperium Osmańskiego, nadal pełni funkcje wojskowe, jednak częściowo jest udostępniona do zwiedzania przez turystów. 
Dzień zakończymy w destylarnii Kvint, która słynie z divina, czyli mołdawskiej brandy. Historia Kvinta sięga 1897 roku, kiedy to wybudowano i uruchomiono pierwszy magazyn w Tyraspolu. W tym czasie specjalizacją była produkcja wódki z domowych winogron kupowanych od chłopów z okolicznych wsi. Produkcję divinów rozpoczęto 4 dekady później – pierwsze spirytusy destylowane z wina poddano leżakowaniu w 1938 roku. Będziemy mieli zaszczyt nie tylko wysłuchać historii tego miejsca, ale również skosztować najlepszych produktów tej destylerni. 

Dzień 8

Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu w Kiszyniowie. Obiad w stolicy oraz czas wolny na zakup pamiątek. Powrót do Polski samolotem.

Tak było ostatnio... 📸

Często zadawane pytania

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Zarezerwuj swój wyjazd!